Barcelona, ciutat d’indianes

Indianes

Nom genèric dels teixits de cotó, o de cotó amb mescla
d’altres fibres vegetals o artificials, estampats per una
sola cara en un color o més.

La indústria de les indianes a la ciutat es mereix un homenatge i m’agrada parlar-vos-en, però hem de tirar una mica enerere, fins a la Barcelona del segle XVIII, per trobar-nos el context que afavoreix l’inici de les manufactures d’indianes: l’obertura del comerç entre Catalunya i Amèrica, fins aleshores vetat.

Aquesta nova situació, prèvia a la revolució industrial, va estimular un munt de sectors, com el tèxtil, el del cuir o el naval, i va fer créixer com bolets les manufactures cotoneres a Barcelona i rodalies, que omplien el mercat de lleugers i vistosos teixits de cotó estampats (gran novetat a l’època) amb motius geomètrics, de flors o figures.

El procés d’estampació el feia un operari a mà, a partir d’uns tampons de fusta i una maça, uns recipients per les tintes i una àmplia taula de fusta on s’hi estenia la tela a estampar.

Per veure un petit però molt bonic museu sobre el tema, us recomano el Museu de l’Estampació de Premià de Mar, a un cop de tren i molt proper a l’estació, o l’exposició sobre indianes que actualment tenim al Museu d’Història de Barcelona, al saló del Tinell (i que els diumenges a la tarda és gratis).

Ara, que si el que voleu és fer un senyor homenatge als estampadors barcelonins —la situació es presta als homenatges a la indústria local— podeu anar a Vostok Printing Shop, comprar tot el necessari per a fer les vostres pròpies indianes i, qui ho sap, potser revifar l’esplendor indianero de la ciutat.

[vimeo http://vimeo.com/46394535 w=710&h=399]

4 comments

 1. Mapi Dufol

  Gracias artista! Esto sí que es un post que aporta valor!!!! Genial las bolsas…. jo en vull una!!!!

 2. alba

  gracias a ti, despues de aprender todo lo del proceso de estampa con tampones he entendado ponerlo como taller con mis hijas. Un exito total y al final.. una toalla con estampas de peces y corazones :)

 3. Sarsa

  Perquè consti al lloc més adequat:
  Segons diuen els entesos, just a darrera de casa meva al Poble Nou, on hi havia la Llacuna, van posar el primer prat d’indianes de l’estat espanyol.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: